Logo Kroatischer Weltkongress in Deutschland

20. Travanj 2011 – 500 Hrvata prosvjedovalo pred njemackim MVP-om protiv presude generalima

20. travnja 2011.god. je u glavnom gradu Njemačke pred Ministarstvom vanjskih poslova održana demonstracija protiv presude Den Haaga, na kojoj su sudjelovali oko 500 berlinskih Hrvata, među kojima je bio veliki broj mladih.
Na prosvjed je pozvao Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj u suradnji sa velikim brojem hrvatskih udruga Berlina. Okupljeni prosvjednici su nosili hrvatska obilježja, zastave i parole, koje pozivaju na pravednost, osuđuju haašku presudu i kritiziraju britansku politiku protiv Hrvatske.
Prosvjed je protekao mirno i dostojanstveno, uz govore, glazbu i hrvatsku himnu. Organizatori su ispred zgrade MVP Njemačke dijelili priopćenje, u kojem se ukazuje i na demonstracije Hrvata od New Yorka do Melbourna. U priopćenju HSKNj-a naglašeno je kako u Njemačkoj živi 400.000 ljudi s hrvatskim korijenima, koji su odlično integrirani u njemačko društvo i koji u pozitivnom duhu žele protestirati protiv nepravedne odluke. Naglašeno je, da se ne demonstrira protiv Njemačke ili njemačke politike, nego se želi potaknuti i Njemačku da se zauzme za pravedno traženje istine.
Predsjednik HSKNj-a Mijo Marić je rekao: „Zahvaljujem svima, koji su danas ovdje. Ova današnja akcija nije jedina i neće biti zadnja. Zajedno sa Hrvatima diljem Njemačke su u pripremi daljnje protestne akcije. Molimo sada već za vašu podršku za naše buduće akcije. Cilj mora biti da svijet,
Europa i Njemačka vide da je granica prekoračena i da hrvatski narod, koji je dosta toga morao pretrpiti, nakon 20 godina opet osjeća potrebu izaći na ulice.”

< Vidi prethodni prilog
Vidi sljedeći prilog >