Logo Kroatischer Weltkongress in Deutschland

Opći izbori u Bosni i Hercegovini

U subotu 24. ožujka 2018, Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj je, uoči dodjele nagrade „Večernjakova domovnica“, organizirao tribinu na temu „Opći izbori u Bosni i Hercegovini“ na kojoj su sudjelovali državni tajnik u Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, savjetnik člana predsjedništva BiH Tugomir Čuljak, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i saborski zastupnik Božo Ljubić, predsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj Dr. sc. Gordan Grlić Radman, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Franjo Akmadža te ostali visoki državni službenici Republike Hrvatske, kao i brojni članovi udruge HSK-a iz Njemačke, Švicarske i Velike Britanije.
 
Sudionici tribine objasnili su aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i naglasili važnost promjene izbornog zakona koji bi, prema nalogu Ustavnog suda BiH, onemogućio Bošnjake i Srbe da biraju hrvatske političke predstavnike na svim razinama vlasti. Javnost je informirana i o djelovanju HDZ-a Republike Hrvatske i Hrvatskog Narodnog Sabora BiH kako bi se osigurala politička opstojnost i ravnopravnost Hrvata na Općim izborima 2018.
 
Pravo glasa na Općim izborima imaju svi punoljetni državljani Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Hrvatskoj i iseljeništvu, a imaju osobnu iskaznicu ili neku od važećih identifikacijskih isprava Bosne i Hercegovine. Svi građani porijeklom iz BiH identifikacijske dokumente potrebne za glasovanje mogu izvaditi do isteka procesa registracije birača kako bi se registrirali prije zaključivanja biračkih popisa i tako ostvarili pravo izlaska na izbore. Registracija birača moguća je do kolovoza, a točan datum utvrdit će Središnje izborno povjerenstvo BiH. Državljani Bosne i Hercegovine koji žive u iseljeništvu mogu iskoristiti i mogućnost dopisnog glasovanja.
< Vorherigen Beitrag ansehen
Nächsten Beitrag ansehen >